Vrouwe Justitia M/V

Is de toga niet de boerkini van het gerechtelijke zwemwater? vroeg ik mij af toen ik de discussie las over nieuwe logo van de Rechtspraak. Vanaf 1 september staat Vrouwe Justitia namelijk weer symbool voor de rechtspraak. En wat voor vrouwe: Jeanne d’Arc in een topje, met zwaard en weegschaal in een atletische pose. En een afgezakte doek voor haar ogen.

Ik zie actie, evenwicht, vrouwelijkheid – geen verkeerde associaties voor de Rechtspraak. Alleen de combinatie zwaard en blinddoek blijf ik gevaarlijk vinden: het doet óók denken aan onthoofdingen.

Die blinddoek betekent dat Vrouwe Justitia – laten we haar Justine noemen –

zonder aanziens des persoons knopen doorhakt. Gelukkig heeft de rechter wel degelijk oog voor de justitiabelen, de strijdende partijen en hun achterliggende belangen. De blinddoek bouwt voort op een traditie, maar geeft Justine ook een Paralympische uitstraling. Nou ja, je bent als rechter natuurlijk ook enigszins gehandicapt als je het moet doen met wat anderen je proberen wijs te maken.

Genderneutraal

Waarom is Vrouwe Justitia eigenlijk nog een vrouw? Logisch toch, nu de meerderheid van de zittende magistratuur bestaat uit vrouwen? Maar lang was rechtspreken een mannending.

Wat doet het ertoe, hoor ik u zeggen. Precies – de kunne van de rechter hoort er niet toe te doen. Er is dus veel voor te zeggen om de geslachtskenmerken zo veel mogelijk te bedekken en de kleding van Justine en Justus aan te passen.

Er is van oudsher een genderneutraal kledingstuk voorhanden: de toga. Zou die robe niet ook in het logo moeten terugkomen? Je ziet dan nog wel aan het kapsel dat Justine een dame is, terwijl de rechter best een heer kan zijn. Om dit secundaire geslachtskenmerk te verhullen, zou de blinddoek een hoofddoek moeten worden. Dan is dat zonder-aanzien-probleem ook meteen opgelost.

Wat krijg je als je een toga integreert met een hoofddoek? Inderdaad, een boerkini. Nu hoeft voor mij niet elke rechter zitting te houden in een zwempak. Maar voor een logo dat de rechtspraak symboliseert, lijkt het mij een vondst. En laten we het kledingstuk dan iets religieneutraler boerga noemen.